Renginiai kraunami

Renginiai for 2021 15 gegužės

Renginiai Search and Views Navigation

Visą dieną

Šv. Izidorius, Sėjos pabaiga

2021 15 gegužės

Gegužės 15-oji pagal papročius minima kaip sėjos pabaiga, Švento Izidoriaus šventė. Šią dieną nuo senovės lietuviai pabaigdavo sėjos darbus, o lauko pakraščiuose ant kuolo pamaudavo raguočio kaukolę. Tikėta, kad taip laukai bus apsaugoti nuo nemalonių. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši diena paskelbta Izidoriaus varduvėmis. Šv. Izidorius laikomas artojų globėju. Tikėta, kad jis padeda dirbti laukų darbus. Izidorius skulptūrose būdavo vaizduojamas su šiaudine skrybėle ant galvos, drobiniais marškiniais ir su sėtuve rankose. Kartais jis vaizduotas ariantis dviem arkliais ir iš paskos lydimas angelo.

Sužinokite daugiau »

Šeimos diena

2021 15 gegužės

Gegužės 15-oji – Šeimos diena. Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu ji minima nuo 1994 metų. Žmonėms visame pasaulyje reikia šeimos – nepaisant to, kokią vietą šeima užima visuomenėje. Daugumai žmonių šeima – saugumo ir laimės vieta, kur visi išmoksta solidariai gyventi. Nepaisant greitų socialinių pokyčių, šeima – kiekvienos visuomenės stabilumo centras. Kiekvienoje kultūroje šeima yra žinoma kaip patikimiausia solidarumo forma, garantuojanti visuomenės išlikimą. Asmenys, kaip socialiniai individai, priklauso vienas nuo kito. Tai ypač aktualu tuo metu, kai vaikai auga ir šeima jiems suteikia saugią aplinką. Vaikų raidai labai svarbu, kad juos augintų abu tėvai – motina ir tėvas. Pirmąsias bendruomenes, vadintas Kolpingo šeimomis, pradėjo burti žymus katalikų socialinis veikėjas, vokiečių kunigas Adolfas Kolpingas (1813 - 1865). Šiandien Kolpingo šeimų yra visame pasaulyje. Kolpingo šeimų veikla artimai siejasi su parapijų veikla, teikiama psichologinė bei dvasinė pagalba, organizuojami seminarai įvairiomis aktualiomis temomis, vykdomos socialinės programos.

Sužinokite daugiau »

Steigiamojo seimo diena

2021 15 gegužės

1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba Vilniuje priėmė nutarimą dėl Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo. Teisiškai valstybė pripažinta tik 1920 m. gegužės 15 d., kai buvo paskelbta Steigiamojo Seimo rezoliucija. Tad ši data svarbi valstybei.

Sužinokite daugiau »

Gatvės Muzikos Diena

2021 15 gegužės

Muzikanto ir aktoriaus Andriaus Mamontovo iniciatyva nuo 2007 metų trečiąjį gegužės šeštadienį švenčiama Gatvės muzikos diena. Šią dieną visi, mėgstantys muziką ir muzikuojantys kviečiami išeiti į Vilniaus gatves, kiemus, skverus ir groti plačiajai visuomenei. Anot A. Mamontovo, muzika – kalba, suprantama visame pasaulyje. Šiai šventei parinkta diena, sutampanti su Europos diena.

Sužinokite daugiau »