Renginiai kraunami

Renginiai for 2019 1 spalio

Renginiai Search and Views Navigation

Visą dieną

Muzikos diena

2019 1 spalio

1975 m. UNESCO paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine muzikos diena. Vienas iš šios šventės iniciatorių – kompozitorius Dmitrijus Šostakovičius. Šią dieną įvairiose šalyse rengiami geriausių šalies atlikėjų koncertai. Muzika žmonijoje gyvuoja nuo senovės. Tą rodo archeologiniai kasinėjimai, ant uolų aptikti piešiniai, kuriuose pavaizduoti žmonės su muzikos instrumentais. Muzika, kaip ir šokis, visų pirma, atsirado kaip dievų garbinimo priemonė. Senovės žmonės šokdavo pagal pirminę muziką aukodami dievams aukas. Dabar muzikos yra įvairiausių stilių, kiekvienas renkasi, kas jam patinka. Visais laikais aukštinama klasikinė muzika. Yra pastebėta, kad muzika turi įtakos žmonių ir sveikatai ir aktyvumui. Rytą patariama klausytis linksmos, greitos muzikos, kuri prižadintų, suteiktų energijos dienai. Vakare, kad geriau užmigtum – ramesnės lėtos muzikos. Pastebėta, kad muzika turi įtakos ir gyvuliams. Pvz., atliktas eksperimentas su karvėmis rodo, kad karvės, kurioms buvo duodama klausytis Mocarto, davė daugiau pieno. Psichologai teigia, kad muzika galima gydyti neurozę, depresiją, širdies ir kraujagyslių ligas, numalšinti skausmą. Klausom muzikos ir švenčiam.

Sužinokite daugiau »

Vegetarų diena

2019 1 spalio

Nuo 1997 metų, spalio 1-ąją švenčiama Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną žmonės skatinami nevalgyti mėsos ir apskritai keisti savo maitinimosi įpročius. Įvairiose šalyse šią dieną organizuojami renginiai, specialios radijo ir TV programos, rengiami vegetariški pietūs. Vegetarais tampama dėl kelių priežasčių: etinės (nežudyti gyvūnų), sveikatos (riebus gyvulinis maistas sukelia ligas). Vegetarų esama kelių rūšių. Vieni nevalgo tik mėsos, bet valgo žuvį. Kiti nevalgo jokios mėsos (galvijų, paukštienos, žuvies), taip pat iš mėsos gaminamų produktų – taukų, želatinos. Vadinamieji veganai nevalgo net ir pieno, sūrio, kiaušinių; laikydami šiuo produktus gyvulių išnaudojimu. Klausom muzikos ir švenčiam.

Sužinokite daugiau »

Kavos diena

2019 1 spalio

Tarptautinės kavos organizacija 2014 m. paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine kavos diena. Tarptautinė kavos diena skirta pašlovinti šiam populiariam gėrimui. Šią dieną įmonės prekiauja kava su nuolaida arba nemokamai, organizuoja įvairias akcijas. Kava – iš kavos pupelių gaminamas gėrimas, turintis kofeino. Kava kilusi iš Afrikos, Kafos regiono Etiopijoje, nuo kurio vardo galėjo kilti ir pats žodis „kava“. Čia natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis. Ją po pasaulį išplatino arabai. Dėl kavos žalos ir naudos nuolat diskutuojama. Pripažįstama, kad kavoje esantis kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą ir kognityvinę (pažinimo) smegenų funkciją. Kava taip pat gerina fizinius sugebėjimus. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją, todėl kava gali padėti deginti riebalus. Kava mažina tikimybę susirgti II tipo cukriniu diabetu, Parkinsono liga, mažina ir akmenų atsiradimo tulžyje ir inkstuose riziką. Tačiau dažnai vartojamas kofeinas kelia streso hormonų kiekį, todėl gali sukelti prastą savijautą, nemigą, nerimą. Žmonėms, turintiems jautresnį skrandį, kava gali sukelti rėmens graužimą. Kavos gerti nepatartina nėščiosioms, nes ji gali padidinti persileidimo riziką. O po puodelio kavos nepamirškite išgerti stiklinės vandens, nes kava skatina skysčių išsiskyrimą.

Sužinokite daugiau »

Pagyvenusių žmonių diena

2019 1 spalio

Jungtinių tautų organizacijos Generalinė asamblėja spalio 1-ąją paskelbė Tarptautine pagyvenusių žmonių diena. Dar 1982 m. Vienoje buvo patvirtinta tarptautinė senėjimo problemų sprendimo programa, o 1991 m. Generalinė asamblėja patvirtino rezoliuciją, kurioje išdėstytas požiūris ir į senatvės problemas ir nuostatai, kurių patariama laikytis visoms šalims. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į senėjimo problemas, pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą senyvo amžiaus žmonėms. Kai kuriose šalyse šią dieną sudaromos būtent pagyvenusiems žmonėms skirtos televizijos ir radijo programos. Pagyvenusių žmonių teises ginančios asociacijos, visuomeniniai fondai organizuoja įvairius renginius, konferencijas, paramos akcijas. Lietuvoje ši diena paskelbta minėtina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva, patvirtinus LR Vyriausybei.

Sužinokite daugiau »