Renginiai kraunami

« Visi Renginiai

  • Šis renginys jau įvyko.

420

2021 20 balandžio

Balandžio 20-oji (420) turi daugybę skirtingų reikšmių. Pūtikams: slaptas kodas, kasdieninis ritualas, 420 taip pat simbolizuoja svajonę apie laisvę, viltį, kad kada nors (o gal ir greitu laiku) baigsis kanapių mylėtojų persekiojimas, ir tokie paprasti ritualai kaip suktinės, bongo, ar blunt‘o (marihuanos suktinė, padaryta iš cigaro) dalijimasis su draugais taps visų pripažįstama kasdienybės dalimi.

Tačiau ką iš tiesų reiškia šis terminas ir kokia jo kilmė? Visi, kurie mano, kad žino kažką apie kanapių subkultūrą, yra girdėję apie magiškąjį „420”, tačiau kai jų paklausi, ką 420 išties reiškia, išaiškėja, kad praktiškai niekas iš tikrųjų nežino, kodėl šis terminas vartojamas. Todėl šio straipsnio tikslas – atskleisti tikrąją „420” reikšmę, šio termino ištakas ir su juo susijusius mitus.

Tikroji istorija

High Times redaktoriaus Steven‘o Hager‘io teigimu, terminas „420” gimė 1971 metais, Amerikos San Rafaelio vidurinėje mokykloje (San Rafael High School). Jį sugalvojo maždaug tuzinas marihuaną rūkančių žmonių, kurie save vadino Waldos. „420” (visada tariama keturi dvidešimt, niekada – keturi šimtai dvidešimt) buvo susitikimo laiko trumpinys; jis buvo naudojamas norint pranešti, kad 4 valandą 20 minučių įvyks susitikimas prie mokyklos teritorijoje esančios Lui Pastero statulos. Susitikimo tikslas visada būdavo tas pats – įpūsti. „Waldo Steve“, buvęs grupuotės narys, dabar San Francisko verslininkas, pasakoja, kad visi Waldos mokykloje sveikindavosi tokiais žodžiais: „420 Lui!”. Šis terminas – tik vienas iš daugelio, kurį sugalvojo Waldos, tačiau labiausiai išplitęs. „Iš pradžių 420 buvo tik pokštas, tačiau ilgainiui jis pradėjo reikšti kur kas daugiau, pvz. „Ar turi žolės?“, arba „Ar aš atrodau apsirūkęs?“. Tėvai ir mokytojai nesuprasdavo, apie ką mes šnekam“.

Terminas išplito už San Rafaelio mokyklos ribų Grateful Dead ir jų ištikimų žolę rūkančių fanų dėka. Praėjus dešimtmečiams terminas „420” tapo išties populiarus, įgijo daugybę reikšmių ir interpretacijų; jį net pradėjo naudoti komerciniais tikslais. Vis tik šio termino ištakos – ne visuotinis, tarptautinis šaukinys „viso pasaulio pūtikai, vienykitės, ir prisidekite joint‘ą kasdien, 4 valandą 20 minučių“, o tiesiog dvylikos žmonių tarpusavio žargonas.

Šiais laikais „420” yra bendrinė fakto, kad žmogus prijaučia marihuanos vartojimui, išraiška. Šis terminas taip pat naudojamas kaip žodžio „marihuana“ sinonimas. Tačiau pradinės termino ištakos nežinomos praktiškai niekam, ir todėl kuriami įvairūs mitai ir istorijos apie šio termino kilmę ir reikšmę. Dauguma jų deja yra neteisingi…

1. 420 – policijos radijo kodas (arba baudžiamojo kodekso straipsnis), susijęs su marihuanos vartojimu (vartojama Amerikoje).

Netiesa. Šis mitas vis tik yra pats populiariausias: sakoma, kad 420 yra policijos radijo kodas arba baudžiamojo kodekso straipsnis (o tuo pačiu ir policijos trumpinys apibūdinant su tuo straipsniu susijusį prasižengimą) tam tikrose Kalifornijos valstijos dalyse (pvz., Los Andžele arba San Franciske), naudojamas tada, kai policininkai pastebi kažką rūkant žolę viešojoje vietoje, t.y. neva 420 reiškia „žolės rūkymo procesą“ policijos žargonu. Tačiau patikrinus skirtingus kodeksus (San Francisko, Los Andželo, Los Andželo apygardos, Kalifronijos valstijos, ir galų gale federalinį Amerikos kodeksą) paaiškėja, kad nei viename iš jų 420 straipsnis nė iš tolo nesusijęs su marihuana. Pavyzdžiui, Kalifornijos valstijos baudžiamojo kodekso 420 straipsnis susijęs su neteisėtomis kliūtimis viešosiose vietose, o Kalifornijos šeimos kodekso 420 straipsnis aprašo vedybų ceremoniją. Tiesa, viena valstija yra gana arti: Ilinojaus pajamų skyrius Alkoholinių gėrimų aktą priskiria 420 daliai, o kanapių ir kitų kontroliuojamų medžiagų mokesčių aktas yra sekantis, 428 dalyje.

Amerikos žurnalistas Chris Dolmetsch teigia, kad rašydamas straipsnį vietiniam laikraščiui, jis užsuko į Niu Džersio valstijos Hamiltono policijos komisariatą. Būdamas skubių pranešimų centre, jis dirstelėjo į skubiųjų pranešimų kodų sąrašą, ir ties skaičiumi 420 puikavosi užrašas „marihuanos rūkymas“. Tačiau didžioji dauguma vis tik teigia, kad toks policijos kodas kaip 420 iš viso neegzistuoja.

2. Balandžio 20-oji – Tarptautinė Pūtikų Diena.

Dabar jau taip; tačiau tai nėra termino „420” ištakos – greičiau atvirkščiai.

3. Marihuanoje yra 420 aktyvių cheminių elementų.

Netiesa. Vidutiniškai marihuanoje yra apie 315 aktyvių cheminių elementų. Tiesa, priklausomai nuo augalo rūšies šis skaičius gali būti šiek tiek didesnis arba mažesnis.

4. Balandžio 20 diena yra Jim‘io Morrison‘o, Jimi‘o Hendrix‘o, arba Janis Joplin mirties diena.

Nors daugelis pripažįsta, kad šie atlikėjai savo trumpų gyvenimų metu buvo glaudžiai susiję su narkotikais, o po mirties tapo pogrindinės narkotikų bei kanapių subkultūros dalimi, nei vienas iš jų nemirė balandžio 20 dieną. Morrison‘as mirė liepos 3, Hendrix‘as- rugsėjo 18, o Janis Joplin – spalio 4.

5. Balandžio 20-oji – geriausia diena sodinti marihuaną.

Nėra vienos „pačios geriausios dienos“ – priklausomai nuo klimato, šios dienos skiriasi ne tik tarp skirtingų šalių, bet net ir vienos šalies skirtinguose regionuose.

6. Albert’as Hofmann’as pirmą kartą tyčia išbandė LSD 4 val 20 min, 1943 m. balandžio 19 dieną.

Taip, tai tiesa – bent jau taip liudija jo laboratorijos dienoraščiai. Tačiau tai tikrai nebuvo termino „420” ištakos, tiesiog keistas sutapimas (pedantams – Hofmann‘as pirmą kartą netyčia išbandė LSD 1943 m. balandžio 16 d.).
7. Šį kodą Amerikoje siunčia narkotikų prekeiviams į pranešimų gaviklius.

Kurgi ne. Visi pasaulio narkotikų prekeiviai, pamatę savo pranešimų gaviklyje „420”, čiumpa pačios geriausios žolės maišą ir laukia prie artimiausio kampo.

8. Dreadful Dead savo koncertinių turų metu visada apsistodavo 420 kambaryje.

Netiesa – bent jau taip teigia Grateful Dead Production atstovas spaudai Dennis McNally.

9. Olandijoje 4 val 20 min pūtikai geria arbatą.

Arbatos gėrimo laikas Olandijoje yra 5 val 30 min. O gal 2 val 30 min? Atrodo niekas iš tiesų nežino, kada nuostabiojoje Olandijoje žmonės geria arbatą.

Atmetus visus melagingus ir klaidingus teiginius, „420” vis tik yra neatskiriama su marihuana susijusio leksikono dalis. Įvairiose pasaulio dalyse kasmet balandžio 20-ąją švenčiamos „kanapių šventės“. Kalifornijoje yra 4:20 įrašų studija; egzistuoja muzikinė grupė pavadinimu 4:20. Atlantoje Sweetwater Brewing Co. supermarketuose pardavinėja šviesų alų pavadinimu 420, o patys supermarketai pirmadieniais – ketvirtadieniais atsidaro 4 val 20 min. Niujorke agentūra „Kelionės 420“ pardavinėja pigius bilietus į Olandiją ir Jamaiką. 420 Greitkelio Radijas Amerikoje transliuoja „muziką chemiškai paveiktiems“. O 2001 metais Amerikos sveikatos ir visuomenės paslaugų skyriaus medžiagų piktnaudžiavimo prevencijos centro tinklapyje forReal.org buvo viešai paskelbtas dokumentas pavadinimu „Dabar 4 val 20 min – ar Jūs žinote, kur yra Jūsų paauglys?“ („It‘s 4:20 – Do You Know Where Your Teen Is?“.

420 karts nuo karto pasirodo populiariuose filmuose ar TV programose. Pavyzdžiui, dauguma „Bulvarinio skaitalo“ („Pulp Fiction“) laikrodžių rodė 4 val 20 min (bet ne visi – kai vaikas gauna laikrodį, jo rodyklės yra ties 9.00). Yra daugybė kitų pavyzdžių – tad būkite pastabūs!

Tačiau 420 turi ir savo tamsiąją pusę. Hitleris gimė 1889 balandžio 20, o 1999 balandžio 20 Amerikoje, Kolorado valstijoje, Columbino vidurinėje mokykloje (Columbine High School) įvyko masinės skerdynės, kurių metu žuvo 13 žmonių.

Informacija

Data:
2021 20 balandžio
Renginys kategorija: