Renginiai kraunami

« Visi Renginiai

  • Šis renginys jau įvyko.

Šv. Kryžiaus išaukštinimas

2019 14 rugsėjo

Krikščionys rugsėjo 14-ąją dieną švenčia Šv. Kryžiaus išaukštinimo šventę.

Kryžius lietuviams krikščionims itin svarbus. Lietuva neveltui kartais vadinama Kryžių šalimi. Nuo krikščionybės įvedimo laikų Lietuvoje pradėti statyti kryžiai kryžkelėse, prie namų. Garsus ir Kryžių kalnas Šiaulių krašte. Žmonės ne tik iš Lietuvos, bet ir atvykę iš kitų šalių stato čia kryžius dėkodami Dievui ir prašydami jo pagalbos.

Ant kryžiaus buvo nukryžiuotas Jėzus Kristus, tokiu būdu atpirkęs visos žmonijos nuodėmes. Tad kryžius – tarsi kančios ir skausmo medis. Kryžius kartu ir gėrio bei tiesos pergalės, Kristaus stiprybės ženklas.

Kryžiaus simbolis Lietuvoje aptinkamas dar iki krikščionybės įvedimo. Vertikali kryžiaus linija rodo daigo augimą nuo šaknų į viršų. Skersinė linija – tai jėga, trukdanti jam augti (vėjas, kuris lenkia augantį daigą ir kt.). Taigi kryžius atspindi gėrio ir blogio kovą. Kryžkelė itin populiari lietuviškose pasakose. Čia priėję broliai turi pasirinkti teisingą kelią.

Senovės Egipte rugsėjo 14-ąją buvo švenčiama Tamsiosios Šviesos šventė, nes šią dieną iki Saulės metų pabaigos lieka lygiai 100 dienų. Visą naktį prie mirusiųjų antkapių degdavo ugnis. Ši šventė panaši į mūsų Vėlines, tik jos švenčiamos vėliau – iki metų pabaigos likus 50 dienų.

Informacija

Data:
2019 14 rugsėjo
Renginys kategorija: