Renginiai kraunami

« Visi Renginiai

  • Šis renginys jau įvyko.

Šv. Klemensas, Žvejų diena

2020 23 lapkričio

Lapkričio 23-oji paskelbta Šv. Klemenso, Žvejų globėjo diena.

Popiežius Klemensas (Clemens Alexandrinus), vėliau paskelbtas šventuoju, gyveno apie 150 – apie 215 a. po Kr. Spėjama, kad jis gimė Atėnuose, o iki krikšto jo vardas buvo Titas Flavijus. Nuo 190-ųjų Aleksandrijoje jis klausė katechetų vadovo Panteno krikščioniškojo mokslo. Po šio mirties tapo katechetų mokyklos vadovu.

Pirmieji krikščionių skelbėja neigiamai žiūrėjo į literatūrinę veiklą, buvo nusistatę prieš pagoniškąjį senovės graikų mokslą ir filosofiją. Klemensas pirmasis ragino skelbti krikščionybę raštu, o tikėjimą pagrįsti mokslu ir filosofija. Graikų filosofiją jis vertino kaip Dievo duotą dovaną, nes graikai patys tokių žinių nebūtų sugebėję pasiekti. Anot jo, jie tas žinias paėmė iš šv.Rašto, bet būdami garbėtroškos apie tai nutylėjo.

Žinomos Klemenso knygos: 3 dalių „Auklėtojas“, 7 dalių „Mokslavyrių aiškinimų apie tikrąją filosofiją kilimai graikų kalba“, „Atsišaukimas į graikus“. Jis buvo ir vienas iš pirmųjų krikščioniškųjų himnų kūrėjų.

Šv. Klemensas buvo persekiojamas dėl krikščionybės skelbimo ir ciesoriaus įsakymu nuskandintas Juodojoje jūroje. Išlikęs pasakojimas, kad jo labai gedėjo ir verkė katalikai. Tada prasiskyrė jūra ir jie pamatė kelią, kuriuo eidami surado jūros dugne pastatytą marmuro bažnyčią, o joje begulintį šv. Klemenso kūną. Pagarbinę Dievą, žmonės grįžo atgal, o jūra vėl užsidarė. Todėl šv. Klemensas laikomas žvejų globėju.

Informacija

Data:
2020 23 lapkričio
Renginys kategorijos:
,