Penktadienis, 13-oji diena

Drebėk – penktadienis, 13-oji!


Skaičius 13 laikomas juodųjų jėgų skaičiumi, kai kuriose šalyse (pvz., JAV) net vengiama šiuo skaičiumi numeruoti viešbučių numerius, nuo 12-ojo iš karto peršokama prie 14-ojo. Kartais praleidžiamas ir 13-tas aukštas. O kai numeris 13 dar sutampa su penktadieniu, ši diena iš viso laikoma nesėkmių diena.


Skaičius 12-ka laikomas tobulu deriniu (12 mėnesių, 12 Jėzaus apaštalų), o dar vienas vienetas, kurį pridėjus išeitų 13-ka – tarsi trukdo. Galbūt dėl to 13 laikomas blogu ženklu?


Egzistuoja teorija, kad būtent penktadienį, 13-ąją dieną, Ieva ir Adomas nusikalto ir buvo išvaryti iš rojaus. Be to, penktadienį jie abu pasimirė. Manoma, kad ir Abelis savo brolį Kainą nužudė penktadienį, 13-ąją dieną. Taigi 13-ka tarsi velnio, kuris sugundė žmones blogiems darbams, skaičius.


Jėzus Kristus buvo prikaltas prie kryžiaus penktadienį (dabar ši diena minima kaip didysis penktadienis). Per paskutinę vakarienę prie stalo sėdėjo 12-ka Jėzaus mokinių – tobulas skaičius. Kristus buvo 13-asis, tarsi nereikalingas, pasmerktas mirti.


Sakoma, kad pasaulyje 13-ąją dieną, yra nutikę daugybė nelaimių. Lietuviai, ko gero, visų pirma prisimins sausio 13-ąją ir 13-ka aukų (vėliau pasirodė, kad 14). Žinoma, jei patikrintume kokį kitą skaičių, tikriausia irgi paaiškėtų, kad ir tą dieną nelaimių yra pasitaikę nemažai. Juk pasaulyje gyvena daugybė žmonių, ir kasdien kuriame nors pasaulio kampelyje vis kas nors nutinka.


Galbūt žmogus, baimindamasis, kad 13-ąją dieną jam nesiseks, iš tos baimės nepasitikėti savimi ir jam iš tiesų nesiseka? Juk neveltui sakoma, kad žmogus pats įsikalba sau ligą; kad, jei bijosi, tai ir nepasiseks.
Daugybė žmonių gyvena 13 numeriu pažymėtuose butuose ir yra laimingi. Daugybė žmonių kas vakarą eina į kiną ir sėdi 13-oje eilėje, 13-oje vietoje (beje, tai dažniausiai geriausia vieta, nes yra per patį vidurį). Prisiminkime, kad ir Šarūną Marčiulionį, kuris išgarsėjo dėvėdamas 13-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius.


Pažiūrėkim į šią dieną su šypsena, atšvęskim ją kaip Helovino naktį.