Renginiai kraunami

« Visi Renginiai

  • Šis renginys jau įvyko.

911

2019 11 rugsėjo

Manoma, kad išpuoliai pradėti rengti tarp 2000 m. kovo ir rugsėjo. 2001 m. rugsėjo 11 d. devyniolika teroristų, susijusių su Al-Qaeda užgrobė keturis komercinius keleivinius lėktuvus. Kiekvienoje užgrobėjų grupėje buvo po vieną asmenį, mokėjusį pilotuoti lėktuvą.

Du lėktuvus užgrobėjai (United Airlines Flight 175 ir American Airlines Flight 11) nukreipė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, po vieną į kiekvieną bokštą dvynį, kurie netrukus po smūgių sugriuvo ir apgadino aplink esančius pastatus.

Trečią lėktuvą užgrobėjai bandė nukreipti į Pentagoną netoli Vašingtono. Ketvirtas lėktuvas nukrito keleiviams pabandžius perimti lėktuvo kontrolę iš teroristų. Manoma, jog ketvirtas lėktuvas turėjo rėžtis į Baltuosius Rūmus.

Atakos nusinešė beveik 3 tūkst. žmonių gyvybių. Griūvant pastatams žuvo apie tris šimtus Niujorko gaisrininkų, taip pat beveik aštuonios dešimtys policininkų, gelbėjusių žmones.

Netrukus po lėktuvų smūgių į Pasaulio Prekybos Centro bokštus televizijoje pasklido žinia, kad tai gali būti japonų teroristų grupuotės išpuolis, tačiau vėliau buvo pranešta, kad atsakomybę prisiėmė Osama bin Ladeno vadovaujama Artimųjų Rytų grupuotė Al-Qaeda.

Mitai ir tikrovė

Su rugsėjo 11 atakomis yra susiję labai daug šių laikų mitų ir sąmokslų teorijų. Jiems paremti nepateikiami įrodymai, todėl pasitelkiamos įvairios spekuliacijos. Tačiau oficialiai versijai įrodymų taip pat trūksta – tyrimas nebuvo atliktas tinkamai. Tyrėjai neieškojo įvykio vietoje sprogmenų pėdsakų (kas yra pagrindinis skeptikų argumentas). Yra manoma, jog pastatai negalėjo nugriūti, kaip teigiama oficialiose išvadose, nuo ugnies, kadangi aviacinis kuras nedega tokia temperatūra, kad išlydytų šių pastatų plieną. Galiausiai, pastatai nugriuvo beveik laisvu pagreičiu, o tai leidžia manyti, jog viso pastato konstrukcija buvo pažeista.

Dažnos spekuliacijos susijusios su numerologija. Pavyzdžiui, 9-11 (rugsėjo 11) skaitmenys atitinka 911 (JAV pagalbos numeris). Arba 9 + 1 + 1 = 11.

Viena labiausiai paplitusių sąmokslų teorijų, kad šias atakas iš tiesų organizavo JAV vyriausybė arba specialiosios tarnybos. Motyvai nurodomi įvairūs, dažniausias – pretekstas pradėti karą Afganistane ir Irake, piliečių teisių apribojimas prisidengiant kova su terorizmu (Patrioto aktas).

Vienas iš dažniausių įrodymų paremti šiems teiginiams yra teorija, jog bokštų griuvimas – toks, koks jis buvo – galėjo būti sukeltas tik iš anksto pastatuose išdėliotų sprogmenų ir jokiu būdu ne įsirėžusių lėktuvų. Teigiama, kad pastatai sugriuvo pernelyg tvarkingai ir greitai. Manoma, kad jei pastatai būtų griuvę, jie nebūtų taip taisyklingai kritę – būtų virtę į šoną, o ne tvarkingai subyrėję.

Informacija

Data:
2019 11 rugsėjo
Renginys kategorija: